Αλήθεια δεν πέρασε ένας χρόνος από τις ημερίδες περί πολιτισμού που διοργάνωσαν όλοι οι κηφήνες που ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Μάλλον τα ξέχασαν και επιβεβαίωσαν την θεωρία που λέει ότι οι έλληνες (με κεφαλαίο θα το έγραφα αν ήμασταν Έλληνες) έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ξεχνούν αμέσως τις υποσχέσεις και τα "θα" μόλις επανέλθουν στην καθημερινότητά τους (κρύο φραπέ να έχουμε κι όλα τ' άλλα δεν μας ενδιαφέρουν).
Αυτό όμως που με εντυπωσιάζει είναι η νομοθεσία, που κανείς δεν έλαβε υπ' όψη του. Γιατί αγαπητοί πολίτες (το "συμπολίτες" παραπάμπει σε ορολογία κομμάτων, κάτι σαν το "σύντροφοι") η ελλάδα (για κεφαλαία δες παραπάνω) δεν στερείται νομοθεσίας, αντιθέτως μάλιστα έχει τόσους πολλούς νόμους που σε μπερδέυουν κατά την ανάγνωση τους.
Η νομοθεσία λοιπόν περιληπτικά αναφέρει πότε ένα διατηρητέο κτίριο γκρεμίζεται (σχεδόν ποτέ ) και πότε όχι...(αναλυτικά θα αναφερθώ σε επόμενο κείμενο για τις διατάξεις του κώδικα περί Οικοδομικού κανονισμού και Δημοσίων έργων) και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απόφαση για το γκρέμισμα ετοιμόροππου διατηρητέου πέρνει μόνο ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (κεφαλαια για να το εμπεδώσουμε) μετά από σύμφωνη γνώμη επιτροπής ετοιμορρόπων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Έχω λοιπόν τα εξής ερωτήματα :
- Σε ποιες περιπτώσεις ο Δήμαρχος αντικαθιστά τον υπουργό πολιτισμού ;
- Από πότε η επιτροπή ετοιμορρόπων της νομαρχίας αντικαθιστά την αντίστοιχη του υπουργείου πολιτισμού ;
- Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες αντιστήριξης του κτιρίου, όπως αναφέρει ο νόμος περί πολιτιστικής κληρονομιάς ; (εγώ μόνο κάγκελα είδα και όχι σκαλωσιές αντιστοίριξης των εξωτερικών τοιχείων).
- Διατηρητέο πέφτει, διατηρητέο σηκώνεται. Αυτό λέει ο νόμος, και δεν αλλάζει χρήση. Εγώ άκουσα για υπόγειο parking, δημοτικό σχολείο, μέγαρο μουσικής... Βιβλιοθήκη το βαφτίσαμε ως διατηρητέο, έτσι πρέπει να γίνει.
- Είναι δυνατόν το 2007 οι μηχανικοί με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν να μην μπορούν να αναστηλώσουν 4 τοίχους ; Γιατί στην Ιταλία ξαναδώσαν στον Πύργο της Πίζας την κλίση που έπρεπε να έχει ως μνημείο, γιατί με το πέρασμα των χρόνων έγειρε λίγο παραπάνω. Στην Ολυμπιάδα του 2004 μεταφέρανε εκκλησία πάνω σε ράγες για να ανοιχτεί δρόμος στην παλιά θέση και άλλα πολλά πολλά παραδείγματα που μπορούμε να πούμε. Αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε όρθιους 4 τοίχους τότε έιμαστε ανίκανοι να κρατήσουμε ζωντανή μία πόλη (αναφέρομαι σε δημοτική αρχή και πολίτες).
Ακόμη θλιβερότερο είναι ότι υπάρχουν ακόμη κτίρια που αντιστέκονται στο χρόνο, αλλά δεν τους παρέχουμε καμία προστασία...Αλήθεια γιατί αδιαφορούμε για την κληρονομιά μας και την ιστορία μας ; Αλλά τρέχουμε όλοι στις γιορτές μας να επισκεφτούμε την Πράγα, τη Βουδαπέστη και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης για να θαυμάσουμε όλα αυτά τα διατηρητέα που έχουν και προσελκύουν εκαομμύρια τουριστών κάθε χρόνο...
Εμείς θέλουμε οι τουρίστες να έρχονται εδώ με το στανιό (κατευθυνόμενος τουρισμός είπε ο νομάρχης και ο υφυπουργός εξωτερικών για την Gazprom ( βλ. αγωγό πετρελαίου) και τους ρώσσους τουρίστες) να δούνε τι ;;; Ίσως τους τρομερούς πεζόδρομους της πόλης μας ( μήκος 50 μέτρα έκαστος) ή τις τρομερές μετά τις πλυμμύρες παραλίες μας.
Με τη φόρα που έχουμε πάρει και την αγάπη μας για το τσιμέντο μόνο ο Φάρος σώζεται για την ώρα στην πόλη μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου