Στην απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επισημαίνεται πως η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικών ενέργειας σε κάθε κτίριο θα συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης και θα έχει θετικές επιδράσεις τόσο στους πολίτες, που θα πετύχουν μείωση των εξόδων, όσο και στα δημόσια κτίρια, όπου καταναλώνεται το 33% της συνολικής παραγωγής της χώρας.
«Η καταδίκη ήταν δυστυχώς προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη με δεδομένη την αδιαφορία και ολιγωρία της κυβέρνησης να ασχοληθεί έστω και με το τυπικό μέρος της εφαρμογής της κοινοτικής πολιτικής για το περιβάλλον», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό του ως αρμόδιου για τα δημόσια έργα, αδύναμου και απρόθυμου ως υπουργείου Περιβάλλοντος».
Δυστυχώς η αντιπαροχή, το μικρό ποσοστό κέρδους, η γρήγορη κατασκευή, οι κακοί μηχανικοί (ναι υπάρχουν κι αυτοί), το όνειρο του παλιού μου σπιτιού να το κάκω πολυκατοικία με μεγάλο κέρδος και ο απαρχαιομένος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (είναι του 1985 και έχει διορθωθεί μόνο με κάτι ψευτο-εγκυκλίους για να βολέψει καταστάσεις) μέχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε τσιμεντοπροϊόν!
η μανία να τα κτίσουμε όλα, να καταστρέψουμε τους ελεύθερους χώρους (στο βωμό της ανάπτυξης - λέμε - πάντα) να ρίξουμε τα παλιά ισόγεια, ή τα 2όροφα και να τα αντικαταστήσουμε με super lux κατοικίες (όπως λέει και η διαφήμιση) έχει φτάσει τις ελληνικές πόλεις στο απροχώρητο.
Οι λόγοι πολλοί...έχουμε και λέμε...το ισόγειο θέλει 1 θέση στάθμευσης ή 2 το πολύ με τοσύγχρονο τρόπο ζωής...η πολυκατοικία των 10-15 διαμερισμάτων? 15-30 θέσεις στο ίδιο πρόσωπο του οικοπέδου...οι θέσεις στάθμευσης που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια είναι εμφανώς λιγότερες. Και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο. Μόνο πολύ προνομιακά οικόπεδα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τον κατάλληλο υπόγειο χώρο στάθμευσης που να ικανοποιεί τις ανάγκες των διαμερισμάτων. Τα υπόλοιπα στο πλησίον πεζοδρομίου ή πάνω σε αυτό!
Λόγω του ότι οι περισσότεροι ψωνίζουν από σβέρκο το διαμέρισμά τους, δηλαδή δε συμμετέχουν στη διαδικασία του χτισήματος, και δεν εννοώ χειρονακτικά αλλά επιβλέποντας αυτό που αγόρασαν, δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κάτι σε αυτά παρά μόνο τα αισθητικής φύσης (π.χ. πλακάκια, είδη υγιεινής κ.α.) και όχι μόνωση, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά...επομένως τα μυστικά που κρύβει ο τοίχος ίσως είναι πολλά σε μία οικοδομή.
Γοητευόμαστε με το τζάκι ή το barbeque αλλά ξεχνάμε τα βασικά...χώρο στάθμευσης ή αποθηκευτικούς χώρους, ηλιακό θερμοσίφωνα και άλλες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να κάνουν την ζωή μας ποιοτικότερη.
Είναι απαράδεκτο χώρες με την ηλιοφάνεια της Ελλάδας να μην προβλέπουν Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κατασκευή κατοικίας. Η Ισπανία και η Ιταλία πέρασαν στον Γ.Ο.Κ. τους το 30% της καταναλισκόμενης ενέργειας του κάθε κτιρίου να την παράγει μόνο του. δηλαδή ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, και μικρές ανεμογεννήτριες σε οικόπεδα μεγάλων εκτάσεων. Είναι γεγονός ότι τα βιοκλιματικά σπίτια αποτελούν βαριές κατασκευές λόγω της ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ που έχουν. Έτσι εξοικονομούν ενέργεια!!!
Σήμερα λοιπόν που το πετρέλαιο έχει πάει στα ύψη, το φυσικό αέριο πέρασε και δεν άγγιξε (την Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον, άσε που είναι φιλικότερο του πετρελαίου, αλλά όχι φιλικό προς το περιβάλλον), η χώρα της γεωθερμίας, της ηλιοφάνειας και ευνοούμενη του θεού του Ανέμου, προτιμά το διαμέρισμα (που προσωπικά το θεωρώ κατοικία Β΄διαλογής) και πλέον παρουσιάζει ένα σωρό προβλήματα μετά την κατασκευή του. Το πιο αστείο ίσως είναι η διαχείριση των κοινοχρήστων!!! ούτε σε αυτό μπορούμε να τα βρούμε γι αυτό και οι εταιρείες διαχείρισης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Ως γνωστόν την πορεία της αγοράς την διαμορφώνουν οι καταναλωτές...έτσι για το σημερινό χάλι εμείς φταίμε για τις επιλογές μας. Εμείς κάναμε ανάρπαστα τα διαμερίσματα, γι αυτό και οι τιμές τους πλέον απλησίαστες!!! Και ως γνωστόν όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, παραμονεύει η απάτη κι έτσι φτάσαμε στα πιο ενεργοβόρα διαμερίσματα της Ευρώπης!!! κουράγιο η ζωή του μπετόν έχει 100 χρόνια ζωής περίπου...το κύμα της αντιπαροχής ισχύει από το 1970...επομένως σε 50 χρόνια περίπου θα ξέρουμε αν μάθαμε από τα λάθη μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου