Αλεξανδρούπολη:
Αναβαθμίζεται το πάρκο Ανατολικής Θράκης
Η νέα μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή πολλών δραστηριοτήτων για παιδιά όπως είναι τα δεντρόσπιτα, χώροι αναρρίχησης, σιντριβάνια αλλά και αναψυκτήριο για τους γονείς των μικρών παιδιών. Στόχος όλων όσων ασχολήθηκαν με την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αναβαθμιστεί τόσο το πάρκο όσο και ο γύρος χώρος.
Ξεφυλλίζοντας σήμερα μία τοπική εφημερίδα το μάτι μου έπεσε στο παραπάνω άρθρο...Μια γειτονιά (τυχαίνει να μεγάλωσα σε αυτήν) πλησίον του κέντρου αποκτά ξανά το χώρο πρασίνου που όλοι επιθυμούσαν...Χρειάζεται η ανακαίνιση σε παλιούς κοινόχρηστους χώρους αλλά θα ήθελα να εκφράσω κάποιες αντιρρήσεις με το συγκεκριμένο έργο. Για πολλοστή φορά ανακοινώνεται πολιτική απόφαση της ανακαίνισης υπάρχοντος χώρου και όχι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί επιπλέον χώρος πρασίνου σε άλλη γειτονιά της Αλεξανδρούπολης. Η ιεραρχία της κάθε δημοτικής αρχής που αφορά τους κοινόχρηστους χώρους είναι πάντα η ίδια τα τελευταία 15 χρόνια που σαν πολίτης παρακολουθώ τα δρώμενα της πόλης.
Ανακατασκευάζουμε συνεχώς τις ίδιες περιοχές...Αλλάξαμε τα πεζοδρόμια στην περιοχή της Λεωφόρου Δημοκρατίας 3 φορές τις τελευταίες τρεις 4ετίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χώρους πρασίνου...βαρέθηκα με τις επεμβάσεις στο πάρκο Εγνατία που αποδεικνύονται και κακές κατασκευές με το πέρασμα του χρόνου (δυστυχώς δεν πέτυχα κανένα δημοτικό σύμβουλο να τρέχει στον "σύγχρονο" διάδρομο που διαμόρφωσε ο δήμος εντός του πάρκου και πληροφορίες λένε ότι έπεται συνέχεια στον ίδιο χώρο με παρόμοιες παρεμβάσεις).
Τα ίδια λοιπόν συμβαίνουν και με το πάρκο Ανατολικής Θράκης. Το θυμάμαι επί δημαρχίας Σουλακάκη αν υπάρχει, και από τότε συνέχεια οι δημοτικές αρχές πρόσθεταν και αφαιρουσαν κάγκελα ανάλογα με την επισκεψιμότητα των αδέσποτων ζώων στο πάρκο αυτό. Ο χώρος του παραμένει 6 περίπου στρέμματα και αποτελεί μία νότα πρασίνου (ναι περί νότας πρόκειται) στην γειτονιά βόρεια του κέντρου.
Αναφερώμενος στο μέγεθος του πάρκου, αποτελεί για τον ιστό της πόλης το 5ο μεγαλύτερο πάρκο της Αλεξανδρούπολης. Η σειρά κατάταξης έχει ως εξής :
- Πάρκο Εγνατία 39 στρ
- Πλατεία Ελευθερίας (πάρκο Ακαδημίας) 13 στρ
- Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής 10.5 στρ
- Πάρκο πλησίον Αργώ 6.6 στρ
- Πάρκο Ανατολικής Θράκης 6 στρ
Οι εκτάσεις των χώρων πρασίνου είναι κατά προσέγγιση κάνοντας χρήση τοπογραφικού προγράμματος και του δημοφιλούς προγράμματος google earth.
Αν υπήρχε τρόπος να παρατηρήσουμε πολεοδομικά την πόλη μας επισημαίνοντας τους χώρους πρασίνου που είναι χαρακτηρισμένοι θα ήταν κάπως έτσι :
Η 1η διαπίστωση είναι ότι λείπουν οι χώροι πρασίνου από τις γειτονιές του παλιού αστικού ιστού. Αντίθετα υπάρχουν οι χώροι πρασίνου στις νέες επεκτάσεις της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι μάλιστα είναι ιδιοκτησιακά κατοχυρωμένοι από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και οι "πρώην" ιδιοκτήτες τους είναι αποζημιωμένοι είτε με αντικατάσταση του οικοπεδου τους σε άλλο Ο.Τ. (οικοδομικό τετράγωνο) είτε με χρηματική αποζημίωση. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τους χώρους πρασίνου στον παλιό αστικό ιστό. Οι δεσμεύσεις των χώρων για κοινόχρηστη έκταση έγιναν από το σχέδιο της πόλης το 1978 , επιβεβαιώθηκαν με την αναθεώρηση αυτού του σχεδίου το 1989 και δυστυχώς περιμένουν ως σήμερα την χρηματική ή οικοπεδική αποζημίωσή τους από όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από το τιμόνι του δήμου μας μέχρι και σήμερα. 31 χρόνια μετά πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κινηθεί δικαστικά και αποχαρακτηρίζουν τους χώρους αυτούς από "χώρο πρασίνου" σε "γενική κατοικία". Οπότε και οικοπεδοποιούνται όλοι αυτοί οι πολύτιμοι χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν νοτες πρασίνου (ναι πάλι για νότες πρασίνου πρόκειται) στις πυκνοδομημένες γειτονιές μας.
η ίδια ιστορία εξελίσσεται και με τους χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως "σχολεία", αλλά αυτό θα το εξηγήσουμε σε επόμενο κείμενο
Άδικα ψάχνετε το πράσινο σε αυτήν την πόλη, αργεί να ανθίσει. Αν κοιτάξουμε πάλι κάποια γραφήματα στα οποία θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος αστικός ιστός της Αλεξανδρούπολης καταλαμβάνει 7000 στρέμματα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι το μέγεθος του πρασίνου στην πόλη μας είναι ανάξιο λόγου.
στο παρακάτω γράφημα μας ενδιαφέρει η συνολική έκταση πρασίνου που απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα
Αυτό θα ήθελα να δω από κάποια δημοτική αρχή. Να κλείσει με τις εδώ και 30 χρόνια υποχρεώσεις της προς τρίτους και να βελτιώσει την συνολική ποιότητα ζωής της πόλης. Το πράσινο είναι μία από τις πληγές της πόλης αυτής. Δυστυχώς με την σημερινή αξία γης ο αποχαρακτηρισμός των μέχρι τώρα δεσμευμένων "χώρων πράσινου" τείνει να γίνει κανόνας στα πλαίσια της ψηφοθηρικής πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε δημοτική αρχή.
3 σχόλια:
ωραία....
ευχαριστουμε τόσο πολύ για την ενημέρωση αυτή...
μπορουμε να το κανουμε φυλλάδιο και να το μοιράσουμε???
Έχεις τουλάχιστον 2 "γωνιές" που 8α το υποστηρίξουν, το ξέρεις...
Πρέπει να μαθαίνουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε, κι ακόμη πιο σημαντικό, πρέπει να κάνουμε πράξεις!
Χριστίνα Σταμάτη στο προηγούμενο σχόλιο...
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΜΟΥΛΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δημοσίευση σχολίου