Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και στο διαδίκτυο...

Πέρασαν τα χρόνια και ο ακτιβισμός μεταφέρθηκε στο internet... χιλιάδες bloggers στις 15/10 ασχολήθηκαν με το περιβάλλον (1)...

δυστυχώς όμως μάχη μόνο από την καρέκλα δεν γίνεται... και δεν είμαι της άποψης να βγούμε στους δρόμους... Φανταστείτε την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσαν όλοι οι υπολογιστές αναμμένοι χθες (κατά του περιβάλλοντος)... Μη τα βλέπουμε όμως όλα μαύρα... Απλώς όλοι που ευαισθητοποιούμαστε υπέρ του περιβάλλοντος μήπως πρέπει να αλλάξουμε και τρόπο ζωής...

Έχουμε και λέμε :

  1. κατάργηση του αυτοκινήτου ή περιορισμός της χρήσης του μόνο σε έκτακτη περίπτωση
  2. δημιουργία κομπόστ (βιολογική κοπριά) μειώνοντας έτσι τα οικιακά μας απορρίμματα
  3. προτίμηση βιολογικών προϊόντων (και δεν αναφέρομαι μόνο σε τρόφιμα, αλλά και σε χαρτιά, ρούχα, καλλυντικά κ.α.)
  4. ας δείξουμε αγάπη για τα ζώα που μας περιβάλλουν (τετράποδα και δίποδα), αδέσποτα και μη ( το αγαπάτε αλλήλους δεν το είπα εγώ)
  5. αντικατάσταση των κοινών μπαταριών με επαναφορτιζόμενες
  6. ανακύκλωση σε όλα τα υλικά (μόνο οι πολιτικοί δεν ανακυκλώνονται)


Το περιβάλλον είναι πρόβλημα που καίει τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, γίνονται κινητοποιήσεις παντού, ημερίδες, εθελοντικές δραστηριότητες. Η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον (5 Ιουνίου) είναι συμβολική (2). Όλες οι παγκόσμιες ημέρες είναι συμβολικές. Όπως η 14η Φεβρουαρίου (ημέρα των ερωτευμένων). Ο έρωτας, το περιβάλλον, το AIDS, και άλλες πρέπει να γιορτάζονται πλέον καθημερινά με μικρές αλλά τολμηρές για την καθημερινότητά μας πράξεις.
Σκοπός είναι να παρουσιάζεται βελτίωση από εμάς τους ίδιους στην εργασία μας, στην οικογένεια μας, στην παιδεία μας, στα παιδιά μας. Ειδάλλως παραμένουμε στάσιμοι σαν το έλος και στο τέλος θα τελματώσουμε με τις ίδιες τις επιλογές μας. Το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε μη φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές είναι το όπλο της κατανάλωσης. Όσο περνά από το χέρι μας να μην καταναλώνουμε οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας.
Παράλληλα όμως με τις δικές μας μικροπράξεις (που στο σύνολό τους υπάρχει αποτέλεσμα) πρέπει να υπάρξουν και σοβαρές αποφάσεις (που να γίνουν επιτέλους και πράξη) από φορείς, κυβερνήσεις, οργανισμούς υπέρ του περιβάλλοντος. Τα ψεύτικα το λόγια τα μεγάλα (3) (γνωστό ελληνικό τραγούδι) βαρεθήκαμε να τα ακούμε...
Καλά όλα αυτά, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξη. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν αναταραχές, πόλεμοι, βιασμός του περιβάλλοντος (τα περί έξυπνων και φιλοπεριβαλλοντικών οπλικών συστημάτων δεν μας αγγίζει), αποψίλωση τροπικών δασών (Αμαζόνιος, κ.α.). Σε ελληνικό επίπεδο έχουμε τον προγραμματισμό 6 νέων μονάδων καύσης λιγνίτη για τη ΔΕΗ (4) (η πιο ρυπογόνες μονάδες της Ευρώπης είναι οι δικές μας), αγωγούς πετρελαίου, νέα διυλιστήρια, πυρκαγιές, χρήση κυανίου για εξόρυξη χρυσού και άλλα πολλά που προγραμματίζονται σίγουρα δεν είναι σχεδιασμός με γνώμονα το περιβάλλον.
Τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς από όλα αυτά είναι τα κάτωθι :

  • οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον
  • οι πολιτικοί δεν αφουγκράζονται τις ανησυχίες του κόσμου
  • οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν από υπηρεσίες internet και επομένως δεν διαβάζουν τα δημοσιεύματα των blogs
  • οι ευαίσθητοι με το περιβάλλον είναι πολλοί λίγοι (ως ψήφοι) και δεν τους δίνει κανείς σημασία
  • τα προβλήματα με το περιβάλλον (υπερθέρμανση του πλανήτη, κλιματικές αλλαγές, εξαφάνιση χλωρίδας και πανίδας) δεν είναι όπως παρουσιάζονται από τις οικολογικές οργανώσεις
  • (γράψε κι εσύ το δικό σου συμπέρασμα)
Όσο για την πρωτοβουλία του επιτρόπου περιβάλλοντος κ. Δήμα κρίνεται ως αξιόλογη για δύο λόγους : άριστη χρήση του διαδικτύου και διαλλακτικότητα στις ανησυχίες για το περιβάλλον. Ελπίζουμε να έχει και συνέχεια η πρωτοβουλία αυτή.

(1) blogactionday.org

(2) users.sch.gr/panpavelis/EGRAFA/PAGOSMIES%20IMERES.doc

(3) Το τραγούδι αυτό, που τους στίχους έγραψε ο Νίκος Γκάτσος και τη μουσική ο Σταύρος Ξαρχάκος, πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Ρεμπέτικο (1982, Κώστας Φέρρης)
(4) Αθήνα, 10-5-2007: Δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαϊδας και την Καρδιά Κοζάνης, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στις «30 βρώμικες» της Ευρώπης σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.