Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Καλή η πρωτοβουλία...

Συνομιλία με τον Σταύρο Δήμα
Ανοιχτή online συζήτηση για το Περιβάλλον οργανώνει η Κομισιόν

ΑΠΕ
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρος Δήμας
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα θα έχουν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου οι χρήστες του Διαδικτύου, μέσα από μία ανοιχτή για το κοινό συνομιλία.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο ιστολόγιο του Επιτρόπου από τις 14.00 έως 17.00, στην αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ελληνική γλώσσα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η 15η Οκτωβρίου είναι η πρώτη διεθνής Ημέρα Δράσης των Ιστολογίων (Blog Action Day), που αφιερώνεται στο περιβάλλον, με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Μέχρι στιγμής, συμμετοχή στη διαδικτυακή έχουν δηλώσει πάνω από 10.800 ιστολόγια, δηλαδή περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.

«Η διεθνής ημέρα δράσης Blog Action Day αποτελεί εξαίρετη πρωτοβουλία, η οποία θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στη συμβολή των πολιτών της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων στην εξεύρεση λύσεων. Αυτός είναι ο στόχος και του δικού μου ιστολογίου. Προσβλέπω σε μια ζωηρή διαδικτυακή συνομιλία με μεγάλη συμμετοχή» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (από in.gr)


να και μία καλή πρωτοβουλία... βομβαρδίστε τον με τις απορίες σας...

Φθηνή λύση για όλους
Linux και OpenOffice επέλεξε η ΠΓΔΜ για τους μαθητές
Το Linux, με σήμα τον πιγκουίνο, χρησιμοποείται στα σχολεία αρκετών ακόμα χωρών, όπως της Βραζιλίας
Σκόπια
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Το υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ υλοποιεί το πρόγραμμά του «Υπολογιστής για κάθε παιδί» προσφέροντας σε κάθε μαθητή της χώρας μια θέση εργασίας με το λειτουργικό σύστημα Linux και τις δωρεάν εφαρμογές γραφείου OpenOffice.

Η κυβέρνηση της χώρας συνήψε συμφωνία με την εταιρεία ΝComputing για τη δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αποτελούνται από φθηνά τερματικά συνδεδεμένα σε κεντρικούς υπολογιστές που τρέχουν Ubuntu Linux.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δημιούργησε σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Το OpenOffice, μια σουίτα εφαρμογών γραφείου που διατίθεται ελεύθερα ως «ανοιχτό» λογισμικό, μεταφράστηκε στη γλώσσα της ΠΓΔΜ από εθελοντές.

Newsroom ΔΟΛ (από in.gr)


ενώ η ελλάδα μόνο πιστοποιημένα προϊόντα (της microsoft) ... εεε ο έλληνας θέλει την προμήθειά του, άσχετα αν την πληρώνουμε όλοι εμείς οι μαλάκες...

ΕΛΕΟΣ...

Ο Γκορ τάραξε τα νερά
Το Νόμπελ του Αλ Γκορ, ελπίδα αφύπνισης των Αμερικανών σε θέματα περιβάλλοντος
«Μπράβο Αλ», το μήνυμα των μικρών παιδιών μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Νόμπελ Ειρήνης στον Αλ Γκορ και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (12/10/2007)
Δείτε το βίντεο...

Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον Αλ Γκορ μπορεί να οδηγήσει τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της προστασίας του περιβάλλοντος και να αποδεχθούν την ανάγκη οικονομιών στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, τον περασμένο Ιούνιο, οι πολίτες των ΗΠΑ είναι πλέον πεισμένοι σε ποσοστό 77% ότι το κλίμα αλλάζει. Είναι όμως διχασμένοι για τις αιτίες της υπερθέρμανσης της Γης και για τις λύσεις που πρέπει να υιοθετηθούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόνο το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπεύθυνος για τις κλιματικές αλλαγές είναι ο άνθρωπος, ενώ το 38% έκρινε ότι η απάντηση στις αλλαγές αυτές αποτελεί προτεραιότητα.

Από άλλη έρευνα της κοινής γνώμης που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ προκύπτει ότι το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων.

«Η ανησυχία των Αμερικανών για το περιβάλλον έχει μεγαλώσει και το μήνυμα του Αλ Γκορ, είτε μέσω των λόγων του είτε μέσω της ταινίας του, άγγιξε πολύ κόσμο» λέει η Τζάνετ Λάρσεν, διευθύντρια ερευνών στο Earth Policy Institute, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Όμως η αλλαγή της συμπεριφοράς των Αμερικανών θα αργήσει να φανεί σε μια χώρα όπου τα οχήματα 4Χ4 κυριαρχούν και ο κλιματισμός σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν σηκώνει συζήτηση.

«Στις ΗΠΑ υπάρχει τεράστια σπατάλη ενέργειας» τονίζει ο Κέβιν Τρένμπερθ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης για το κλίμα για λογαριασμό της Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) που τιμήθηκε από κοινού με τον Αλ Γκορ με το Νόμπελ ειρήνης.

«Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί σε αυτή τη χώρα είναι η άνοδος της τιμής της βενζίνης, και ακόμη δεν είναι αρκετά μεγάλη» τονίζει ο νεοζηλανδικής καταγωγής επιστήμονας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό (από in.gr)


ήμαρτον ...το νόμπελ ειρήνης στον Αλ Γκορ...πάντα πίστευα ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί (oscar, nobel κτλ) είναι μαϊμού και κατευθυνόμενοι... είναι δυνατόν στο δεξί χέρι του Bill Klinton που σκότωσε χιλιάδες σέρβους, κοσσοβάρους, κροάτες, άφησε χιλιάδες παιδιά ορφανά, πότισε με ουράνιο τα βαλκάνια και άλλα πολλά τέτοια μακάβρια, να του δίνουμε το nobel ειρήνης για 2-3 ντοκυμαντέρ που έκανε με θέμα το περιβάλλον... Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να του πάρουμε το κεφάλι!!!

πρώτα κάνουμε πόλεμο, καθόμαστε στο σβέρκο κρατών, υποχρεώνουμε αυτά να πληρώσουν ένα κάρο λεφτά για την ανοικοδόμησή τους μετά την καταστροφή, που οι πολεμοχαρείς προκάλεσαν , και μετά ιδρύουμε και κάποιες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) όπως Unicef, και αρμέγουμε τον υπόλοιπο κόσμο (με δωρεές) στο όνομα των εμβολιασμών, σχολείων, μόρφωσης κ.α. Λοιπών όλα αυτά τα έχουν προκαλέσει οι πολεμοχαρείς στο όνομα μεγάλων εταιρειών (δείτε το ντοκυμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ για το Δέλτα του Νίγηρα, και θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ), στραγγίζουμε όλους τους πόρους των κρατών (όπως ορυκτό πλούτο) , ξεγελάμε την τοπική εξουσία με πετραδάκια και χάντρες (σαν τους ιθαγενείς) και στο τέλος τους αποζημιώνουμε με φάρμακα για τις αρρώστιες, δήθεν υποδομές που τις πληρώνουν όμως αδρα...

Αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο... ράβε ξήλωνε...( αθάνατε Ξυλούρη)

εύχομαι να μη βγω αληθινός...

σε sites ενημέρωσης και σε εφημερίδες παρακολουθώ (διακριτικά πάντα) το σκάκι που παίζεται μεταξύ Ρωσσίας και ΗΠΑ όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, συμμάχους, νέους πελάτες (όλοι εμείς δηλαδή), ενέργεια κτλ κτλ... Εύχομαι να μην οξυνθούν άλλο τα πράγματα, γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα... Η ευρώπη (ναι με μικρό "ε") πάντα ήταν σαν το υιοθετημένο παιδάκι των 2 υπερδυνάμεων, ανίκανο να πει όχι σε ότι το τάιζαν (όπλα, προγράμματα, ενέργεια κ.α. πολλά).
Έτσι και τώρα έιναι αμέτοχη και παρακολουθεί τις εξελίξεις... ελπίζω να μην καταλήξουμε σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί η μία χώρα είναι ανερχόμενη (ξανά) δύναμη και η άλλη παραπαίει (οικονομικά) αλλά κινεί τα νήματα...

Αγαπάς το περιβάλλον ; Απόδειξη... Νο 2

Σε κίνδυνο η δημόσια υγεία
Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Eurokinissi
Τα μικρά παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το νερό που πίνουν
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Νερό μολυσμένο με ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο πίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, όπου ο ποταμός Ασωπός έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, οι μετρήσεις στον Αξιό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού, στον Αλιάκμονα χρωμίου, νικελίου και βαρίου, στον Λουδία και στον Πηνειό χαλκού και κοβαλτίου.

Στον Έβρο, στο θεσσαλικό κάμπο, στο αργολικό πεδίο και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στα νερά άρδευσης. Στα πόσιμα νερά της Ηπείρου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απομόνωσε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό, στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα, πίνουν εδώ και χρόνια «βρώμικο» νερό, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, εξαιτίας τοξικών ουσιών.

Στις αρχές του χρόνου μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, όπως αρσενικό, νιτρικά, κάδμιο, αντιμόνιο και νικέλιο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στις λεκάνες των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία, καθώς και στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.

Το ίδιο και σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται στους υπόγειους υδροφορείς του Σπερχειού. Στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια παραμένει το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο (κυρίως γύρω από το Αργος και το Ναύπλιο).

Newsroom ΔΟΛ (από in.gr)

Μπορώ να δημοσιεύσω χιλιάδες τέτοια άρθρα για το σεβασμό στο περιβάλλον και το πόσο φιλικές σε αυτό είναι οι βιομηχανίες... Φαντάζομαι ότι κι εσεις μπορείται να γράψετε χιλιάδες άρθρα επίσης...

Αγαπάς το περιβάλλον ; Απόδειξη...

Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 1/3 περίπου των συνολικών ενεργειακών πόρων στη χώρα, συμβάλλοντας κατά 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων σταθμών λιθάνθρακα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες και υπερβολικές ανάγκες σε ηλεκτρισμό, ενώ η νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί συζητήσεις και προβλήματα, αλλά κανένα μέτρο για την απεξάρτηση από αυτό.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας απέτυχαν, γιατί δεν υπήρξε ένα σαφές και φιλόδοξο πρόγραμμα, εστιασμένο στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας που δεν είναι άλλος από τα κτίρια.

Οι δύο σημαντικότερες Κοινοτικές Οδηγίες, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και για την προώθηση εθνικών σχεδίων δράσης για την εξοικονόμηση, δεν εφαρμόζονται ακόμη στη χώρα μας, η οποία δεν έχει επίσης παρουσιάσει, ως όφειλε, ένα τέτοιο σχέδιο δράσης με τουλάχιστον 1% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ετησίως.

Σημειωτέον ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στον κτιριακό τομέα αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας. Η τοπική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας συνεπάγεται μειωμένες απώλειες στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αγγίζουν το 10% περίπου στη χώρα μας. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες και οικιακά συστήματα συμπαραγωγής ή η χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων, συνεπάγονται μεταξύ άλλων άμεση εξοικονόμηση αυτού του 10% της ενέργειας που σήμερα σπαταλιέται.

Ειδικά, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μπορεί να έχει υποδειγματικό ρόλο στην προώθηση της εξοικονόμησης και την ορθολογική χρήση της ενέργειας στον κτιριακό τομέα αφού τα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι περίπου 200.000 και αντιπροσωπεύουν το 5% του τριτογενή τομέα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εκτιμάται ότι, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημόσιων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκατ.€. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι:
  • Η μέση ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας η οποία μπορεί να επιτευχθεί µε οικονομικά αποδοτικό κόστος, είναι της τάξης του 22% της προβλεπόμενης συμβατικής κατανάλωσης στα νέα ή ανακατασκευαζόμενα δημόσια κτίρια.
  • Η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στα κτίρια αυτά, θα μειώσει τις μέσες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 425.000 χιλιάδες τόνους CO2/έτος, ενώ θα επιφέρει οικονομικά οφέλη της τάξης των 110 εκατ. €/έτος.
τα σχόλια δικά σας... εγώ να πω μόνο ότι ποτέ σαν κράτος δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι για την εξοικονόμιση ενέργειας... μόνο δεξιώσεις σε τύπους σαν τον Αλ Γκορ (ήμαρτον). Για τα υπόλοιπα κρίνω ότι είμαστε ανίκανοι να δούμε το πρόβλημα κι ας είναι κάτω από τη μύτη μας... Κατά τα άλλα σημαία το περιβάλλον!!!

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Ο Νικήτας έφυγε από κοντά μας

Νικήτας Λιοναράκης


Ο Νικήτας Λιοναράκης, από χθες, δεν είναι πια μαζί μας.

Δεν είναι μια απώλεια μόνο για μας αλλά και για όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στάθηκε πάντα ακούραστος υποστηρικτής μας και προσπάθησε να αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Όπως έλεγε και ο ίδιος, "ο Δημόσιος Χώρος που επί δύο αιώνες μονοπωλείται από το κράτος και τους θεσμούς που αναφέρονται σε αυτό, έπαψε πια να είναι μονοπώλιό τους. Εισβάλει ορμητικά μια κοινωνία πολιτών, με διάφορες προθέσεις, με διάφορες μορφές, με διάφορα νομικά σχήματα και διεκδικεί ρόλο δημόσιο. Αυτό για μένα είναι το σημαντικό". Υπήρξε η ψυχή της καμπάνιας των "800 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Σύνταγμα", που κατέληξε στην ομόφωνη αναγνώριση του ρόλου τους μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στάθηκε επί σειρά ετών στο πλευρό της Greenpeace σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αργότερα σαν αντιπρόεδρός του. Δραστήριος και πάντα ευαισθητοποιημένος, με την εξαιρετικά μεγάλη του εμπειρία στο χώρο της ενημέρωσης, της Αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ήταν πολύτιμος σύμβουλός μας και μας γέμιζε πάντα με δύναμη και αισιοδοξία με τη ζωντάνια του.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο του, με το κουράγιο και την ενέργεια που χαρακτήριζαν τον Νικήτα, κρατώντας έτσι την ανάμνησή του ζωντανή.

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace ευχαριστεί θερμά την οικογένεια του Νικήτα για την πρωτοβουλία της να ζητήσει, αντί στεφάνων, να προσφερθούν δωρεές στην Greenpeace στη μνήμη του.

καλό ταξίδι Νικήτα... είσαι από αυτούς που μας έδειξαν το δρόμο... τώρα θα αποδείξουμε αν ήμασταν καλοί μαθητές...

Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων…

Οι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι σε μία πόλη σήμερα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρωματίζουν διαφορετικά τις γκρίζες πόλεις, δίνοντας χρώμα σαν πλατείες, χώροι πρασίνου, δρόμοι, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, σχολεία, βιβλιοθήκες, χώροι στάθμευσης κ.α.

Στην απογραφή του 1951 στην Αλεξανδρούπολη καταγράφτηκαν 24.092 άτομα, ενώ στην απογραφή του 2001 η πόλη έφτασε επίσημα τους 52.720 κατοίκους (οι Απογραφές αναφέρονται στον «Καποδιστριακό Δήμο» ν. 2539/1997, πηγή : Ε.Σ.Υ.Ε.).

Αντίστοιχα ο αστικός ιστός της Αλεξανδρούπολης το ίδιο έτος αριθμούσε 17.635 κατοίκους, ενώ το 2001 ο πληθυσμός άγγιξε τους 48.885 κατοίκους (πηγή Ε.Σ.Υ.Ε.).

Το διάστημα από το 1951 έως το 2001 παρατηρείται ερήμωση των χωριών του Καποδιστριακού Δήμου και συσσώρευση του πληθυσμού στο κέντρο του Δήμου, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη.

Με την πληθυσμιακή έκρηξη των μεγάλων αστικών κέντρων όλες οι ελληνικές πόλεις ακολούθησαν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Με την πολεοδομική πολιτική που εφαρμόστηκε οι πόλεις έγιναν ανυπόφορες και οι δεσμεύσεις για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι μου απέμειναν ανήκουν κυρίως σε χώρους πρασίνου που δεν έχουν απαλλοτριωθεί, και σε προαύλια σχολείων.

Δυστυχώς με την πληθυσμιακή έκρηξη των μεγάλων πόλεων αυξήθηκαν και οι ανάγκες για κοινόχρηστους χώρους (κυρίως σχολεία). Η ανάγκη για νέες αίθουσες προκειμένου να κρατηθούν οι σωστές προδιαγραφές για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν βραχνάς για όλες τις δημοτικές αρχές και όχι μόνο.

Οι λύσεις που προτείνονται για κάλυψη των αναγκών είναι επιδερμικές και θα οδηγήσουν στο μέλλον σε νέα προβλήματα. Ποτέ δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός από όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση, φορείς για λύσεις με προοπτική 20ετίας τουλάχιστον.

Οι μέχρι τώρα λύσεις δίνουν την εντύπωση πρόχειρης αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Ήδη χτίσθηκε νέο δημοτικό σχολείο στην αυλή του 1ου και 8ου δημοτικού (φώτο 1), ενώ βλέπουμε σήμερα στην αυλή του 7ου δημοτικού να φυτρώνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον μικρό προαύλιο χώρο του δημοτικού (φώτο 2). Πριν από μία δεκαετία δημιουργήθηκαν οι νέες πτέρυγες του τότε Πολυκλαδικού λυκείου, όπως και το 4ο Γυμνάσιο που στεγάστηκε σε νέο κτίριο στην αυλή των Γυμνασίων.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των έργων αυτών βλέπουμε και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου υπ’ αρίθμ Ι-36/04 αποχαρακτηρίζεται το ΟΤ 335 (πρώην αποθήκες – γραφεία ΕΑΣ) από χώρο ανέγερσης Σχολικών κτιρίων – Βρεφονηπιακών σταθμών (έκτασης 4286,20 μ2) και χαρακτηρίζεται σε «Γενική κατοικία με συντελεστή δόμησης 1,20. Σε αντικατάσταση των χώρων αυτών προτείνεται το ΚΕΓΕ και το ΟΤ 515 (φώτο 3, 4), χωρίς να υπολογίσουμε και την μετακίνηση των παιδιών στους νέους σχολικούς χώρους.

Ενώ με την υπ. αρίθμ 338/06 απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο (στην προεκλογική περίοδο) αποχαρακτηρίζει και το ΟΤ 515 (εκτάσεως 2.700 μ2) από χώρο «Σχολικών κτιρίων» σε χώρο «Γενικής κατοικίας», με το πρόσχημα ότι δεν έχει χρήματα για την απαλλοτρίωση του χώρου αυτού. (φώτο 5)

Το βάρος των νέων αιθουσών το επωμίζονται οι γηραιότεροι (στην πόλη) σχολικοί χώροι, εις βάρος των προαυλίων τους χώρων. Με αυτή την τακτική, μειώνοντας το ποσοστό των ελεύθερων χώρων από τα παιδιά (κυρίως, γιατί όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν ανάγκη τους ελεύθερους χώρους), οδηγούμαστε σε λύσεις όπως το playroom (λύση μεζονέτας), ή σε αγορά παιχνιδομηχανών για την ψυχαγωγία των παιδιών μας.

Εδώ όμως έχουμε μπερδευτεί. Από τη μία αποχαρακτηρίζουμε χώρους προοριζόμενους για σχολεία και από την άλλη χτίζουμε νέα εντός των ήδη υπαρχόντων. Έχουμε ή δεν έχουμε ανάγκη τελικά για νέους σχολικούς χώρους ;

Η ανάγκη αύξησης των ελεύθερων χώρων είναι επιτακτική. Για την βιωσιμότητα των ελληνικών πόλεων ακούγονται πλέον τολμηρές λύσεις, όπως ότι σε κάθε δέκα οικοδομικά τετράγωνα το ένα πρέπει να απαλλοτριώνεται με στόχο κοινωφελή ή κοινόχρηστη χρήση.

Πρέπει να συνεργαστούν επιτέλους όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την εκπαίδευση για να σχεδιάσουν τολμηρά για τα επόμενα είκοσι χρόνια, να βάλουν τέλος στις επιδερμικές λύσεις που δίνονται μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα με την τολμηρή σχεδίαση πρέπει να μπει και βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να απαλλοτριωθούν οι ήδη χαρακτηρισμένοι χώροι, να εξασφαλιστούν νέοι με σύγχρονες προδιαγραφές (κλειστό γυμναστήριο, σύγχρονες αίθουσες) προτού φτάσουμε στο αδιέξοδο να χτίσουμε όλους τους υπάρχοντες προαύλιους χώρους.

Κοινόχρηστος : που είναι σε κοινή χρήση, που τον χρησιμοποιούν πολλοί

Κοινωφελής : που είναι ωφέλιμος για το κοινωνικό σύνολο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου