Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Βυθίστηκαν και άλλα τρία σκάφη


Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Μαύρη Θάλασσα από τάνκερ που κόπηκε στα δύο



Το τάνκερ κόπηκε στα δύο από την θαλασσοταραχή




Ρωσικό πετρελαιοφόρο κόπηκε στα δύο στη διάρκεια θύελλας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τουλάχιστον 2.000 τόνοι μαζούτ. Πρόκειται για «πολύ σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή», παραδέχτηκε Ρώσος αξιωματούχος.

«Το πρόβλημα ίσως χρειαστεί αρκετά χρόνια για να διορθωθεί. Το μαζούτ είναι βαρύ υλικό και βυθίζεται στον πυθμένα» δήλωσε την σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ο Όλεγκ Μίτβολ, αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας Rosprirodnadzor.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η διαρροή σημειώθηκε νωρίς την Κυριακή, όταν το τάνκερ Volganeft-139 βρισκόταν στο Στενό του Κερτς ανάμεσα στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Δεξαμενόπλοια αυτού του είδους κατασκευάζονταν στην πρώην Σοβιετική Ένωση για μεταφορά πετρελαίου κατά μήκος ποταμών και δεν ήταν σχεδιασμένα να αντέχουν σε ισχυρές καταιγίδες.

Στο Στενό του Κερτς βυθίστηκαν την Κυριακή άλλα τρία ρωσικά σκάφη, τα οποία μετέφεραν συνολικά περισσότερους από 6.500 τόνους θείου. Αν και το φορτίο δεν αποτελεί περιβαλλοντική απειλή, οι δεξαμενές ήταν γεμάτες καύσιμο που θα μπορούσε τώρα να διαρρεύσει.

Σύμφωνα εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών, δεν απειλείται η ζωή των μελών του πληρώματος Volganeft-139, τα οποία έχουν καταφύγει στην πρύμνη του πλοίου. Τρια ρουμουλκά, δυο ρωσικά και ένα ουκρανικό συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Το πετρελαιοφόρο ήταν αγκυροβολημένο όταν κόπηκε στα δυο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

εμείς γιατί ανυσηχούμε? εξάλλου όλες αυτές οι επενδύσεις είναι φιλικές ως προς το περιβάλλον, πράσινη ενέργεια, κ.α. πολλά!!!

Καταστροφή στην Κίτρινη Θάλασσα


Επεκτείνεται, παρά τη διεθνή βοήθεια, η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στη Ν.Κορέα



Χιλιάδες εθελοντές προσπαθούν με κάθε μέσο να καθαρίσουν τις ακτές

Σεούλ




Μάζες στερεοποιημένου πετρελαίου εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο ακόμα και σε απόσταση 120 χλμ από την περιοχή της χειρότερης διαρροή πετρελαίου στην ιστορία της Νοτίου Κορέας. Πάνω από 300 σκάφη συμμετέχουν στην προσπάθειες απορρύπανσης και η διεθνής βοήθεια συνεχίζει να καταφθάνει.

Εννέα ημέρες μετά τη διαρροή 10.500 τόνων αργού πετρελαίου από τάνκερ στην Κίτρινη Θάλασσα, το στρώμα που επιπλέει είναι πλέον λεπτότερο, έχει όμως συσσωματωθεί σε μικρές μάζες σαν πίσσα που εξαπλώνονται περισσότερο, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Τα συσσωματώματα αυτά σχηματίζονται μετά την εξάτμιση των πτητικών τοξικών ουσιών του πετρελαίου και είναι λιγότερο επικίνδυνες, υποστηρίζει η ακτοφυλακή.

Οι περιβαλλοντιστές προειδοποιούν πάντως ότι ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η περιοχή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένω πλωτό φράγμα μήκους δύο χιλιομέτρων έχει τοποθετηθεί έξω από τον κόλπο Τσεοσουμάνγκ, όπου περνούν το χειμώνα πλήθος αποδημητικών πτηνών. Αν και η προσπάθεια καθαρισμού των ακτών προχωρά, κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας ξεβράστηκαν στις ακτές του γραφικού νησιού Ανμιεόν.

Η κυβέρνηση, που κατηγορήθηκε ότι άργησε να αντιδράσει, ανακοίνωσε τη διάθεση 325 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, ψαράδων και ιχθυοτροφείων που επλήγησαν.

Στις προσπάθειες καθαρισμού συμμετέχουν 17 αεροσκάφη και 313 πλοία, μαζί με 40.000 άτομα, από τα οποία 25.000 εθελοντές.

Εξοπλισμός και προσωπικό έχουν αποσταλεί από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, ενώ αργότερα αναμένονται ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

εύχομαι και στα δικά μας...

Έπεσαν οι υπογραφές


Υπεγράφη το πρωτόκολλο για την διεθνή εταιρεία έργου του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 τα έργα για τον αγωγό θα έχουν ξεκινήσει


Το πρωτόκολλο για την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνυπεγράφη την Τρίτη, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Κρεμλίνο.

Από ελληνικής πλευράς έβαλαν την υπογραφή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο γενικός διευθυντής της ελληνικής κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-ΘΡΑΚΗ ΑΕ Χρήστος Δήμας.

Από ρωσικής πλευράς υπέγραψε ο Δημήτρη Γιεφστράτοφ, γενικός διευθυντής του ομίλου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και από βουλγαρικής πλευράς ο Στέφαν Γκούντσεφ πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της συντονίστριας ρωσικής εταιρείας Transneft ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ξεχωριστή ημέρα και νομίζω πως δρομολογείται μια νέα εποχή, όχι απλά στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και σε πολλά περισσότερα επίπεδα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας, «είμαστε πλέον με τα φτυάρια στα χέρια» και σε πραγματικούς πλέον ρυθμούς «δρομολογείται η δημιουργία της εταιρείας, η οποία θα υλοποιήσει το όραμα των ηγετών μας».

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 τα έργα θα έχουν ξεκινήσει, «καθώς οι ρυθμοί που έχουν εγκαινιαστεί πια είναι παρά πολύ γρήγοροι» συμπλήρωσε.

Εξίσου αισιόδοξος ήταν στις δηλώσεις του και ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Αντρέι Ντεμέντιεφ, ο οποίος είπε ότι «είναι ένα έργο που είχε καθυστερήσει πολύ και τώρα πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής εντός του 2008. Οι εκκρεμότητες που απομένουν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμφωνηθούν εγκαίρως, ώστε η υλοποίηση του έργου να προχωρήσει γοργά».

Έδρα της εταιρείας θα είναι η Ολλανδία.



Από in.gr



ευχαριστώ όλους αυτούς που θα με αναπτύξουν...τους χρωστώ μεγάλη χάρη...αλλά όπως είπε και ο "Φώλιας" είμαστε πλέον με τα φτυάρια στα χέρια...γιατί? έχω κρατήσει και 2 ωραία κείμενα του in.gr που εξηγούν το γιατί...