Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Συμπλοκές και συλλήψεις στο Λονδίνο όπου βρίσκεται η Ολυμπιακή Φλόγα



ΑΠΕ
Η ασφάλεια της λαμπαδηδρομίας επεμβαίνει όταν διαδηλωτής επιχειρεί να αρπάξει την Ολυμπιακή Φλόγα
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημειώθηκαν την Κυριακή στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται η Ολυμπιακή Φλόγα. Δέκα συλληφθέντες. Οι διαδηλώσεις στο Θιβέτ απετέλεσαν ξέσπασμα της φυσικής και πνευματικής οδύνης των Θιβετιανών, λέει ο Δαλάι Λάμα.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο, ενώ συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που εκφράζονταν υπέρ του Θιβέτ και σε αστυνομικούς χαρακτήρισαν την έναρξη της λαμπαδηδρομίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τρία άτομα προσπάθησαν να ανέβουν στο λεωφορείο που μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα από το στάδιο Γουέμπλεϊ, ενώ στη συνέχεια ένας διαδηλωτής προσπάθησε να αρπάξει τη Φλόγα από την λαμπαδηδρόμο Κόνι Χακ, πριν συλληφθεί.

Παράλληλα, συγκρούσεις ξέσπασαν σε όλη την πορεία της Φλόγας, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της Κίνας απέναντι στο Θιβέτ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Την τελευταία στιγμή οι διοργανωτές άλλαξαν τη σειρά των λαμπαδηδρόμων έτσι ώστε να επιτρέψουν στην πρέσβειρα της Κίνας στο Λονδίνο Φου Γινγκ να λάβει μέρος στην λαμπαδηδρομία.

Αρχικά η Φου Γινγκ επρόκειτο να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα κοντά στην κινεζική πρεσβεία του Λονδίνου, τελικά όμως μετέφερε τη Δάδα στην Τσαϊνατάουν του Λονδίνου και παρέδωσε τη Φλόγα χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Η συμμετοχή της αρχικά υπήρξε αμφίβολη λόγω φόβων ότι η παρουσία της μπορεί να λειτουργήσει προκλητικά προς τους διαδηλωτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποδέχθηκε τη Φλόγα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Γκ.Μπράουν έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες έντονη κριτική από πολιτικούς στη Βρετανία για την απόφασή του να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

«Είναι άλλωστε σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μην υπάρξει μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών» δήλωσε το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας στους επικριτές του.

Η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Τέσα Τζόουελ δήλωσε ότι η συμμετοχή του Γκ.Μπράουν στην τελετή έναρξης αποτελεί υποστήριξη των Αρχών και των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Οπωσδήποτε δεν αποτελεί επιδοκιμασία της κυβέρνησης της Κίνας ή οποιουδήποτε στοιχείου της κυβέρνησης της Κίνας που θεωρούμε απαράδεκτο στη χώρα μας» δήλωσε στο Sky News.

«Ξέσπασμα των Θιβετιανών»

Σε νέες του δηλώσεις ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ ανέφερε ότι οι πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Θιβέτ αποτελούν «ξεσπάσματα μιας μακροχρόνιας φυσικής και πνευματικής οδύνης που ζητά διέξοδο».

Σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα, οι πολίτες του Θιβέτ αισθάνονται «βαθιά αγανάκτηση κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και της έλλειψης της θρησκευτικής ελευθερίας».

Όλα αυτά δείχνουν, σύμφωνα τον Δαλάι Λάμα, ότι οι περισσότεροι Θιβετιανοί επιθυμούν να απελευθερωθούν από την κινεζική κυριαρχία.

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ κατηγόρησε επίσης τις κινεζικές Αρχές που τον έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει ότι προκαλεί τις ταραχές, λέγοντας ότι «προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια σε κάθε περίσταση».

Πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις κατέστρεψαν την κινεζική προπαγάνδα ότι με εξαίρεση ορισμένους αντιφρονούντες οι περισσότεροι από τους Θιβετιανούς απολαμβάνουν μια ευτυχισμένη ζωή, ενώ τόνισε ότι έδειξαν στον κόσμο ότι το ζήτημα του Θιβέτ δεν μπορεί πια να αγνοηθεί.

Newsroom ΔΟΛ


κάποιοι παλεύουν με κάθε τρόπο για την ανεξαρτησία τους...και δεν το βάζουν κάτω...

ότι υπάρχουν χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι γνωστό...το άγνωστο είναι σε ποια χώρα δεν καταπατούνται!!!

εγώ τάσσομαι υπέρ του Θιβέτ, υπέρ των αγώνων των κατοίκων του Θιβέτ!

Δε θα έλεγα όχι στο μποϊκοτάρισμα των Ολυμπιακών αγώνων...Αλήθεια ποιων Ολυμπιακών? του ντόπινγκ και της προσπάθειας των αθλητών να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν στην σύντομη χρονικά καριέρας τους διαλύοντας το αθλητικό ιδεώδες?

Το παράδειγμα της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών είναι ζεστό ακόμη...και αυτοί με τους οποίους μεθύσαμε τις νύχτες που σήκωναν τα ολυμπιακά μετάλλια τώρα προκαλούν αηδία...μήπως δε το ξέραμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής (λέμε τώρα) όλων των αθλητών είναι παράνομα?

Να θυμηθούμε το περιστατικό με τη Μάριον Τζόουνς? που τις αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και θα δωθούν στη Θάνου? Που η Θάνου είχε ατύχημα (δήθεν) με τη μηχανή παραμονές αγώνα? αυτά κυρίες και κύριοι είναι αστεία πράματα...

προσωπικά δε νιώθω καθόλου περήφανος για όλα αυτά...και πιστεύω ότι οι ολυμπιακοί δεν είναι ολυμπιακοί! δε είναι ανάδειξη πολιτισμών. Γιατί άλλο η Αθήνα που απέκτησε καινούργια γήπεδα (τα μισά χρησιμοποιούνται ως συνεδριακά κέντρα!!! γιατί δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε αλλιώς) και η επαρχία δεν έχει γήπεδα!όχι καινούργια αλλά ούτε τις βασικές υποδομές!!!

Θα ήμουν υπέρ των ολυμπιακών αν επιλέγαμε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, χώρες της Αφρικής με σκοπό τα λεφτά των πολυεθνικών αντί για διαφήμιση να πήγαιναν σε υποδομές....

Το Πεκίνο ξέρω ότι είναι πόλη με υποδομές, το ίδιο και η Ατλάντα, η Βαρκελώνη και το Σίδνεϋ...σκοπός όμως είναι να δείξω τη γύμνια χωρών που δεν έχουν τα βασικά...(νερό, φως) αυτά που άλλοι τα θεωρούν αυτονόητα...να διορθώσω τις υποδομές αυτές και να προβάλω άλλους πολιτισμούς...αλήθεια στην επαρχία της Κίνας τι συνθήκες διαβώσης επικρατούν? μήπως σαν αυτές του Θιβέτ που όποιος μιλήσει του παίρνουν το κεφάλι? Δηλώνω ότι ούτε πρόκειται να ασχοληθώ με τους αγώνες αυτούς...μου προκαλούν αηδία πλέον!!!

Αν όμως αναδυκνειόταν χώρες όπως αυτές του τρίτου κόσμου θα πήγαινα εθελοντής σε Ολυμπιακούς αγώνες ...όχι όμως στης Αθήνας όπου αισθανόμουν ότι με κορόιδευαν!!! Ήταν μία πρόφαση για να τραβήξει η πρωτεύουσα χρήμα (σαν μαύρη τρύπα λειτουργεί εδώ και χρόνια και δεν διορθώνεται σαν πόλη) για να γίνει πιο ανθρώπινη!!!