Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Επιστροφή στα θρανία

Περιμένοντας να εκτονωθεί το κλίμα μετά την δολοφονία του 15χρονου το προηγούμενου Σαββάτου στα Εξάρχεια και τις αντιδράσεις που πυροδότησε αυτή, παρακολουθώντας πότε προβληματισμένος και πότε αηδιασμένος τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατέληξα σαν σκεπτόμενος πολίτης στα εξής συμπεράσματα :
  • οι πολιτικοί είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως : οι πολιτικοί κατέχουν θέσεις, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των θέσεων αυτών. Έχουν πάρει πολύ ελαφριά ότι συμβαίνει γύρω τους, διαιωνίζουν το καθεστώς ατιμωρησίας σε οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα και αυτοί αποφασίζουν ποιος και πότε θα υπογράψει το τελικό πόρισμα για να την "βγάλουν λάδι" όλοι οι εμπλεκόμενοι. Με όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτές τις δέκα μέρες, οι πολιτικοί φάνηκαν απροβλημάτιστοι, κερδίζοντας δέκα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου έκαστος, ατσαλάκωτοι, είπαν πάλι τα "δικά" τους και επέστρεψαν στη δική τους καθημερινότητα.
  • η ελληνική αστυνομία έχει διαγωγή "κακίστη" : Με την εμπειρία και τα μέσα που διαθέτει έπρεπε να στέκεται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντι από αυτόν. Θα έπρεπε να του βελτιώσει την καθημερινότητα και όχι να χάνεται σε αυτήν. Θα έπρεπε να λειτουργεί προληπτικά (και δεν εννοούμε στο στυλ του Minority Report) και όχι κατασταλτικά. Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι πέρα από μη άρτια εκπαίδευση (εννοώντας πάντα την ορθή χρήση των μέσων που διαθέτει και όχι την τεχνική του Λούκυ Λουκ) η ελληνική αστυνομία δεν διαθέτει και παιδεία ή αυτή χάνεται πίσω από πολιτικές ή διοικητικές εντολές.
  • τα ΜΜΕ κρίνονται επικίνδυνα για την κοινωνία: Παρουσιάζοντας την πλευρά των γεγονότων όπως σε αυτά συμφέρει, μοιάζουν με βάρκα που ακολουθεί το ρεύμα και πηγαίνει μία δεξιά και μία αριστερά. Άλλοτε χαϊδεύοντας και άλλοτε χαστουκίζοντας τον καλεσμένο, άλλοτε αποκαλύπτοντας και άλλοτε κουκουλώνοντας την αλήθεια. Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις...δυστυχώς τα ΜΜΕ πάντα αποκαλύπτουν τη μισή και με αυτήν προσπαθούν να κατευθύνουν τους επαναστάτες του καναπέ ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή την ημέρα των εκλογών.
  • ο πολίτης με διαγωγή κοσμία, κρίνεται μετεξεταστέος: Όταν μία κατάσταση φτάσει σε τέτοιο σημείο υπεύθυνοι είναι όλοι. Αυτοί που την ανέχονται τόσο καιρό, όσο και αυτοί που την εκμεταλλεύονται. Η μόνη νίκη του πολίτη σήμερα είναι η απόκτηση πρώτης κατοικίας, ακριβού αυτοκινήτου, εξοχικού, δεύτερου αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις εντός πόλης, και άλλα πολλά (;). Η κατανάλωση είναι η μόνη νίκη του σημερινού πολίτη που συνοδεύεται από υπερχρέωση σε τράπεζα της αρεσκείας του! Το σεντόνι των αναγκών του μοιάζει με δίχτυ που όσο και να το μπαλώνει δεν μπορεί να κλείσει όλες τις τρύπες. Θυμίζει το γάιδαρο με το καρότο που μάταια προσπαθεί να αποκτήσει τον επιθυμητό καρπό!
  • τα παιδιά περνούν την τάξη με άριστα : ο μόνος ζωντανός οργανισμός στην σημερινή ελληνική κοινωνία... φαίνεται ότι δεν τρώνε εύκολα ότι τους σερβίρουν και αντιδρούν έντονα με όλα αυτά που βλέπουν γύρω τους...έχοντας γεννηθεί με χρέος στην τράπεζα, μεγαλώνοντας σε δωμάτια 2χ2 (το αποτέλεσμα της αντιπαροχής) με αυστηρό πρόγραμμα και λιγοστό ελεύθερο χρόνο, με μοναδική συντροφιά μία πιστή παιχνιδομηχανή, ζώντας αποστειρωμένα σε περιορισμένο περιβάλλον, με γονείς καριερίστες, είναι λογικό να ξεσπάσουν όταν βλέπουν ότι η ζωή τους ακολουθεί μία λογική και μονότονη σειρά γεγονότων μέχρι να καταλήξουν μετά από τόσο κόπο και χρόνια σπουδών να περιμένουν στην ουρά για το επίδομα ανεργίας!
  • οι γονείς να έρθουν αύριο όχι με τον κηδεμόνα τους, αλλά με τα παιδιά τους : να συζητήσουν μαζί τους, να τους αφιερώσουν χρόνο, να αφουγκραστούν τα προβλήματά τους και να συνασπιστούν στο δρόμο της επίλυσης των προβλημάτων αυτών.
Δάσκαλοι από αυτή την υπόθεση βγήκαν οι μαθητές. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ξαναπεράσουν από τα θρανία κι αν πάλι δε τα καταφέρουν θα πρέπει άλλοι να μείνουν στην ίδια τάξη και άλλοι να αποβληθούν. Αφού η ελληνική πολιτεία προχωρά με ρυθμό γαϊδάρου, ας βάλει για καρότο - οδηγό τα παιδία της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: