Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Καταστροφή στην Κίτρινη Θάλασσα


Επεκτείνεται, παρά τη διεθνή βοήθεια, η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στη Ν.Κορέα



Χιλιάδες εθελοντές προσπαθούν με κάθε μέσο να καθαρίσουν τις ακτές

Σεούλ




Μάζες στερεοποιημένου πετρελαίου εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο ακόμα και σε απόσταση 120 χλμ από την περιοχή της χειρότερης διαρροή πετρελαίου στην ιστορία της Νοτίου Κορέας. Πάνω από 300 σκάφη συμμετέχουν στην προσπάθειες απορρύπανσης και η διεθνής βοήθεια συνεχίζει να καταφθάνει.

Εννέα ημέρες μετά τη διαρροή 10.500 τόνων αργού πετρελαίου από τάνκερ στην Κίτρινη Θάλασσα, το στρώμα που επιπλέει είναι πλέον λεπτότερο, έχει όμως συσσωματωθεί σε μικρές μάζες σαν πίσσα που εξαπλώνονται περισσότερο, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Τα συσσωματώματα αυτά σχηματίζονται μετά την εξάτμιση των πτητικών τοξικών ουσιών του πετρελαίου και είναι λιγότερο επικίνδυνες, υποστηρίζει η ακτοφυλακή.

Οι περιβαλλοντιστές προειδοποιούν πάντως ότι ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η περιοχή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένω πλωτό φράγμα μήκους δύο χιλιομέτρων έχει τοποθετηθεί έξω από τον κόλπο Τσεοσουμάνγκ, όπου περνούν το χειμώνα πλήθος αποδημητικών πτηνών. Αν και η προσπάθεια καθαρισμού των ακτών προχωρά, κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας ξεβράστηκαν στις ακτές του γραφικού νησιού Ανμιεόν.

Η κυβέρνηση, που κατηγορήθηκε ότι άργησε να αντιδράσει, ανακοίνωσε τη διάθεση 325 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, ψαράδων και ιχθυοτροφείων που επλήγησαν.

Στις προσπάθειες καθαρισμού συμμετέχουν 17 αεροσκάφη και 313 πλοία, μαζί με 40.000 άτομα, από τα οποία 25.000 εθελοντές.

Εξοπλισμός και προσωπικό έχουν αποσταλεί από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, ενώ αργότερα αναμένονται ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

εύχομαι και στα δικά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: