Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Αγαπάς το περιβάλλον ; Απόδειξη...

Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 1/3 περίπου των συνολικών ενεργειακών πόρων στη χώρα, συμβάλλοντας κατά 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων σταθμών λιθάνθρακα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες και υπερβολικές ανάγκες σε ηλεκτρισμό, ενώ η νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί συζητήσεις και προβλήματα, αλλά κανένα μέτρο για την απεξάρτηση από αυτό.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας απέτυχαν, γιατί δεν υπήρξε ένα σαφές και φιλόδοξο πρόγραμμα, εστιασμένο στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας που δεν είναι άλλος από τα κτίρια.

Οι δύο σημαντικότερες Κοινοτικές Οδηγίες, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και για την προώθηση εθνικών σχεδίων δράσης για την εξοικονόμηση, δεν εφαρμόζονται ακόμη στη χώρα μας, η οποία δεν έχει επίσης παρουσιάσει, ως όφειλε, ένα τέτοιο σχέδιο δράσης με τουλάχιστον 1% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ετησίως.

Σημειωτέον ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στον κτιριακό τομέα αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας. Η τοπική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας συνεπάγεται μειωμένες απώλειες στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αγγίζουν το 10% περίπου στη χώρα μας. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες και οικιακά συστήματα συμπαραγωγής ή η χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων, συνεπάγονται μεταξύ άλλων άμεση εξοικονόμηση αυτού του 10% της ενέργειας που σήμερα σπαταλιέται.

Ειδικά, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μπορεί να έχει υποδειγματικό ρόλο στην προώθηση της εξοικονόμησης και την ορθολογική χρήση της ενέργειας στον κτιριακό τομέα αφού τα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι περίπου 200.000 και αντιπροσωπεύουν το 5% του τριτογενή τομέα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εκτιμάται ότι, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημόσιων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκατ.€. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι:
  • Η μέση ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας η οποία μπορεί να επιτευχθεί µε οικονομικά αποδοτικό κόστος, είναι της τάξης του 22% της προβλεπόμενης συμβατικής κατανάλωσης στα νέα ή ανακατασκευαζόμενα δημόσια κτίρια.
  • Η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στα κτίρια αυτά, θα μειώσει τις μέσες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 425.000 χιλιάδες τόνους CO2/έτος, ενώ θα επιφέρει οικονομικά οφέλη της τάξης των 110 εκατ. €/έτος.
τα σχόλια δικά σας... εγώ να πω μόνο ότι ποτέ σαν κράτος δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι για την εξοικονόμιση ενέργειας... μόνο δεξιώσεις σε τύπους σαν τον Αλ Γκορ (ήμαρτον). Για τα υπόλοιπα κρίνω ότι είμαστε ανίκανοι να δούμε το πρόβλημα κι ας είναι κάτω από τη μύτη μας... Κατά τα άλλα σημαία το περιβάλλον!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: